Resepi Herba Untuk Kegemukan

Kegemukan atau obesiti merupakan keadaan berat badan yang berada di atas paras normal disebabkan adanya penumpukan lemak yang berlebihan di dalam badan. Peratus lemak dalam tubuh yang ideal ialah 16% bagi lelaki dan 20% bagi wanita dari berat badannya. Berat badan seseorang masih dianggap normal jika ia kurang atau lebih sedikit dari 10% berat ideal.

Untuk mengukur berat yang ideal, dapat digunakan rumus (tinggi badan - 100 cm) - 10%. contohnya tinggi badan 160 cm, berat idealnya adalah (160 - 100) - (10% x (160-100)) = 54 kg.

Kegemukan selain dapat mengurangi daya tarik fizikal seseorang, ia juga menimbulkan resiko lebih tinggi terhadap pelbagai penyakit kronik, seperti kencing manis, kolesterol tinggi, jantung, stroke dan hipertensi.

Penyebab:
1. Masukan kalori yang berlebihan berbanding dengan keperluan tubuh sebenar.
2.
Sebagian orang ada yang tubuhnya mempunyai daya serap tinggi terhadap kalori sehingga seluruh kalori yang masuk mampu diserap dengan baik. Keadaan daya serap kalori yang sebaliknya menyebabkan masalah ini.
3. Kurangnya kegiatan berbentuk fizikal atau bersukan.


Perawatan
:

1. Hindari makanan yang berlemak dan makanan yang di goreng.

2. Hadkan makanan berkalori tinggi dan hindari mengambil makanan ringan.

3. Hadkan makan daging terutama daging merah. Sebaiknya makanlah ikan.

4. Perbanyak makan makanan berserat, seperti sayuran dan buah-buahan segar.

5. Perbanyak minum air kosong (minimal 2 liter sehari) dan lakukan sukan secara teratur


Rawatan Herba:


Resepi 1
Bahan:
• 30 gram daun kemuning segar
• 30 gram bangle
• 30 gram daun jati belanda segar (15 gram jika kering)

Caranya:
1. Basuh semua bahan
2. Racikkan
3. Rebus dengan 700 cc air hingga berbaki 300 cc kemudian tapis.
4. Minum 150 cc 2 kali sehari

Resepi 2
Bahan:
• 2 buah mengkudu masak

Caranya:
1. Basuh buah mengkudu
2. Jus atau parutkan, kemudian tapis.
3. Minum 2 - 3 kali sehari

Resepi 3
Bahan:
• 30 gram daun mengkudu segar
• 30 gram daun kemuning
• 1 sudu air perahan limau nipis

Caranya:
1. Basuh semua bahan
2. Rebus dengan 600 cc air hingga berbaki 200 cc, kemudian tapis
3. Tambahkan air jeruk nipis, lalu minum 2 kali sehari

Resepi 4
Bahan:
• 2 buah delima putih muda, kupas dan ambil isinya

Caranya:
1. Blend isi delima atau tumbuk, tambahkan sedikit garam dan 100 cc air, kemudian tapis.
2. Minum 2 kali sehari

Keterangan:
Pilihlah salah satu daripada resepi di atas dan amalkan secara teratur dan berterusan.

Sumber: Prof. HM Hembing Wijayakusuma.